Ribnica

Prihodki Inlesa so lani znašali približno 25 milijonov evrov

Inles
Inles

Ribnica – Prihodki ribniškega Inlesa, proizvajalca stavbnega pohištva, so lani znašali približno 25 milijonov evrov, čisti dobiček pa 173.000 evrov, s čimer je družba svoj predlanski čisti dobiček presegla za nekaj več kot 120.000 evrov. V letošnjih prvih štirih mesecih so v podjetju predvsem zaradi izvoza prodajo glede na lansko povečali za pet odstotkov.

Inles

Inles

Direktor Inlesa Andrej Mate je za STA povedal, da so glede na primerljivo lansko prodajo na domačem trgu v letošnjih prvih štirih mesecih zabeležili padec, hkrati pa se je njihov izvoz povečal za osem odstotkov. V Inlesu načrtujejo, da bodo svoje prihodke do konca leta zvišali za osem do deset odstotkov, je napovedal.

Inles kot največji slovenski proizvajalec in izvoznik fasadnih elementov oz. oken in vhodnih vrat večji del svojih izdelkov izvozi v Nemčijo, Švico, Francijo, države Beneluksa in Italijo. Prodajajo tudi v ZDA in Rusiji, trgi nekdanje Jugoslavije pa so zanje postali zanemarljivi, je ocenil direktor.

Ker se prodaja na domačem trgu zaradi krize v gradbeništvu vse bolj manjša, pa v Inlesu računajo predvsem na tuje trge in izvoz, je dodal ter pojasnil, da v Sloveniji letos pričakujejo vnovični padec prodaje. Položaj v gradbeništvu se namreč popravlja predvsem pri nizkih gradnjah, s katerimi Inlesova proizvodnja ni povezana.

V družbi je skupaj z njenim invalidskim podjetjem IP Inles zaposlenih 415 ljudi, z naravnim odlivom pa bodo letos njihovo število znižali na 400. Na novo letos ne bodo zaposlovali, glede svojih kadrovskih potreb pa se bodo v prihodnosti sproti prilagajali.

Glede načrtov družbe je Mate nadaljeval, da novih izdelkov ne načrtujejo, sedanje pa ves čas tehnično dopolnjujejo. V Inlesu so tudi lani končali tehnološko naložbeni cikel, ki jim omogoča razvoj za naslednjih pet let. V navedenemu obdobju pa se bodo zato bolj kot temu posvečali trženju svojih izdelkov in rasti prodaje.

Podjetje si obratovanje zagotavlja z lastnimi sredstvi in nima težav z bankami. Sicer je glede teh Mate prepričan, da ne delujejo, kot bi morale. Potreb podjetij ne servisirajo, njihova dejavnost pa je usmerjena zgolj v to, kako iz gospodarstva oz. podjetij, ki niso prezadolžena, nazaj k sebi potegniti čim več denarja, je menil.

Inles sicer svojo zadolženost ves čas znižuje in se ne bo na novo zadolževal, je še povedal njegov direktor.

Vir: dolenjskilist.com

Komentiraj