Ribnica Zanimivosti

Nuša Lesar še vedno rada ‘zavije’ po ribniško

Za Nušo je ena od najbolj dolenjskih stvari tudi mamino kosilo.FOTO: POP TV

Simpatična voditeljica Sveta na Kanalu A je kljub delu in življenju v prestolnici še vedno zelo ponosna na svoje dolenjske korenine. Mir, rekreacija, dobra hrana ter gostoljubni in veseli ljudje so tako le nekateri izmed razlogov, da se z veseljem vrača v domačo Ribnico, kjer takoj ‘preklopi’ na ribniščino, kot pravi sama. V pogovoru pa nam je zaupala tudi, kateri stereotip o Dolenjcih po vsej verjetnosti zares drži.

Televizijska voditeljica Nuša Lesar je za portal 24ur spregovorila o svojih koreninah in ljubezni do Dolenjske ter dolenjščine. Poleg svoje najljubše besede, ki se navezuje na žlahtno kapljico, in pristnega maminega kosila jo v tem delu Slovenije najbolj navdušujejo narava in ljudje. In v kateri situaciji sama najbolj ‘zavije’ po dolenjsko?

Prihajaš iz Ribnice na Dolenjskem, si prava Dolenjka. Kako bi opisala tipičnega Dolenjca oziroma Dolenjko?

Dolenjci smo veseli, preprosti in delavni ljudje, ki se radi družimo.

Koliko Dolenjke je v tebi? Imaš kakšno značilnost, ki je ‘tipična’?

Šteje to, da zavijam po ribniško, kadar se razjezim?

Dolenjci so med drugim znani po cvičku in praženem krompirju. Kaj je pa zate najbolj dolenjska stvar v Sloveniji?  

Poletje ob Kolpi, ki bi ga moral po mojem mnenju enkrat doživeti vsak Slovenec. Šotorjenje s prijatelji ali družino, skakanje v vodo kot Tarzan s ‘štrika’, ki ga je nekdo enkrat privezal na vejo, pečenje ‘narabutane’ koruze, smeh, kitara in prepevanje “Pustiiiii, naj te nosi voda”. Če temu dodam še kozarček cvička – je še kaj bolj dolenjskega? Aja, ja, je! Mamino kosilo naslednji dan (smeh).

Kakšno sliko si predstavljaš, ko rečem ‘Dolenjska’? Kaj se ti nariše v mislih, ko pomisliš na svoj domači okoliš?

Zelenje, gozdovi, živali, ki takoj, ko zaviješ z najbolj prometnih cest, skačejo na vozišče, pa velik vrt, ‘deka’ pod jablano in jaz na njej. Ribnica, čeprav je na Dolenjskem, nima primerne lege za vinograde, zato trta ni prva stvar, na katero pomislim.

Najljubša turistična točka Dolenjske?

Zame zagotovo Sv. Ana nad Ribnico, na katero se povzpnem, preden ‘zmažem’ mamino nedeljsko kosilo. Sicer pa bi priporočila Kostanjevico na Krki, ki ji rečemo tudi dolenjske Benetke.

Najljubša dolenjska beseda in kaj pomeni?

Cviček (smeh). To je bil preizkus, kajne?

Ne sliši se ti več, da prihajaš iz Ribnice. Ali še kdaj govoriš ‘po domače’?  

Seveda, če govorim z Ribničani, takoj ‘preklopim’ na ribniščino. Doma sicer nikoli nismo pretirano zavijali po ribniško. No, vsaj meni se ni zdelo. Je pa res, da sem prvič, ko sem svojega partnerja pripeljala domov k staršem, bolj kot ne samo prevajala.

Dolenjska beseda, za katero večina ljudi ne ve, kaj pomeni?

Pogosto se zgodi, da izjavim kakšno besedo, pa me ljudje samo debelo pogledajo. Zdaj se seveda ne bom nič pametnega spomnila, razen zadnjega primera, ko sem želela reči, naj “njej (od)nese”, in sem rekla, “n nsə” (s polglasnikom). ‘N’ je torej njej, ‘nsə’ pa nesi.

Ljudje v vsakem kraju, vsaki pokrajini imajo nekaj tipičnega. Če so npr. Gorenjci ‘škrti’, kakšni bi rekla, da so Dolenjci? Ali ti stereotipi držijo?

Ne vem, ali bi kak Gorenjec zase rekel, da je škrt, to bolj drugi govorimo o njih. Opažam pa, da drugi o Dolenjcih govorijo, da radi pijemo. Upam, da ne drži, a se bojim, da je res.

Kako bi opisala svoj kraj, Ribnico?  

Mene že pot v Ribnico, ki je dinamična, vijugasta ter obdana z gozdom in naravo, napolni z energijo. In težko se kje tako sprostim kot v tem malem mestu med Malo in Veliko goro. Ponuja mir, rekreacijo, dobro hrano, gostoljubne in vesele ljudi, pozimi pravo zimsko idilo, poleti pa nekaj stopinj nižje temperature kot v razgretih betonskih mestih.

Vir: 24ur.com, Katja Dobrijević / Eva Mavrič

Komentiraj