Ribnica

Na Velikih Poljanah podrl najdebelejšo smreko na Ribniškem

Alojz Novak pri podiranju 50m visoke smreke
Alojz Novak pri podiranju 50m visoke smreke

Velike Poljane – Sezona dela v gozdu, vsaj načrtovane sečnje debel listavcev in iglavcev, se je končala. Tudi na Ribniškem oziroma območju Velikih Poljan, kjer je pred dnevi sekač Alojz Novak, sicer domačin, v smrekovem gozdu pod Grmado, z zdravimi več desetletnimi primerki, podrl zagotovo največjo smreko v zadnjem desetletju.

Visoka je bila okoli 50 metrov, na štoru merila 1,5 metra premera, premer na prvem, štirimetrskem hlodu, ki je dal tri kubične metre lesa, pa je znašal meter in pet centimetrov. Vsega skupaj pa je gospodar pridobil natanko 14,5 kubičnih metrov lesne mase, kar je res veliko.

Alojz Novak je povedal, da je območje zdravega gozda, kjer je opravil posek sicer več odkazanih smrek takšno, da se bo po naravni selekciji čez nekaj desetletij spremenilo v listavce, čez dobro stoletje pa bo sledil obratni cikel. Med številnimi velikimi smrekami se je zagozdila največja. Izkušeni sekač, ki ima za seboj skoraj trideset let izkušenj vihtenja z motorno žago, v gozdu pa je pravzaprav od malih nog, je kajpak ponosen na rekordno drevo, ki ga je podrl sam.

»A, ja, moram povedati še to. Smreka je večja kot cerkev na Velikih Poljanah,« je še ponosno dejal Alojz.

Vir: e-utrip.si, Milan Glavonjić

Komentiraj