Ribnica

Na Škrabčevi domačiji predstavili knjigo: Obleka – kaj, kdaj, kako avtorice Leje Pisani

Bernarda Žarn, Lea Pisani in Bernarda Jeklin

Bernarda Žarn, Lea Pisani in Bernarda Jeklin

Hrovača -V četrtek, 31.3.2011 je v polnem Skednju Škrabčeve domačije potekala predstavitev knjige Obleka – kaj, kdaj, kako, ki je avtorsko delo Leje Pisani. Svet oblačilne kulture je z njo razkrivala Bernarda Jeklin, dama, ki je s svojim medijskim delom desetletja vplivala na okus in manire oblačenja, klepet pa usmerjala Bernarda Žarn.

Lea Pisani je končala univerzitetni študij oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovni fakulteti v Ljubljani. Kot CMB Image Consultant oz. svetovalka za celovito podobo osebnosti pomaga ljudem pri zavestnem oblikovanju videza. O kulturi oblačenja izobražuje zaposlene v podjetjih in je predavateljica na Visoki šoli za dizajn v Ljubljani.

Načrtuje celostno izvedbo uniform in je avtorica podobe mestnih in občinskih redarjev. Zanima jo vpliv videza na uspeh posameznika in oblikovanje podobe v skladu z osebnostnimi lastnostmi posameznika ali profesionalnimi sposobnostmi uporabnika uniforme. Knjigo Obleka – kaj, kdaj, kako, avtorica začenja z besedami prof. dr. Antona Trstenjaka:

»Obleka je za človeka civilizirane družbe tako neposredno, res nikoli prav povsem odložljivo sredstvo javnega obnašanja, da se niti ne zavedamo, kako zelo in primarno je obleka sama na sebi pozivanje javnosti in oglaševanja pred javnostjo, da se ozre na človeka, da pritegne nase, torej dobesedno reklama. Vse druge reklame so psihološko daleč v ozadju, skrite »za« in »pod« obleko. Vsaka druga reklama je ne bolj posredna, marveč tudi tako ali drugače izjemna, medtem ko obleko nosi vsakdo stalni in neposredno na sebi in ga tudi relativno najmanj stane, manj kot vsaka druga reklama, ki sodi že med »luksuzne artikle.«

Ne zaman. Knjiga namreč ni le bogat, izčrpen in slikovit priročnik za oblačenje za vse življenjske priložnosti. Ker odstira pomen skorajda neodložljivih sredstev javnega obnašanja, kot je dr. Trstenjak označil obleke, nam razkriva tudi osnovne premise oblačilne kulture in vrednoti njen pomen. Ob tej priložnosti so v Kersničevi kovačnici v Hrovači predstavili še razstavo del domačih oblikovalcev nakita, združenih v društvo DONS, ki so tudi predstavljeni v knjigi Obleka – kaj, kdaj, kako.

Vir: radio1.si

Komentiraj