Ribnica

Na 5. festivalu klavirskih harmonik 2011 na Grmadi tekmovalo osem harmonikarjev

5. festival Klavirskih harmonik 2011 na Grmadi

Udeleženci 5. festivala

Grmada – Turistično društvo Grmada je v nedeljo, 31. julija 2011 k priljubljeni izletniški točki na Grmadi nad Ortnekom privabilo lepo število ljubiteljev vsestranskega instrumenta, klavirske harmonike.

Ob 14. uri, ko je že kazalo, da bo vreme pomešalo štrene organizatorjev, se je nebo nad stičiščem treh občin, Ribnice, Dobrepolja in Velikih Lašč odprlo, posijalo je sonce in zadonele so harmonike.

Letos se je tekmovanja udeležilo osem tekmovalcev in sicer: Lojze Osterman iz Cerkelj na Gorenjskem, Urban Arko iz Sodražice, Tamara Medved iz Horjula, Igor Ponikvar s Turjaka, Neja Debeljak iz Praproč nad Ortnekom, Primož Ogrinec iz Velikih Lašč, Žan Stres iz Šmarij pri Jelšah in Stane Logar iz Ljubljane.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Ciril Skebe, trikratni zmagovalec tekmovanja na Grmadi, profesor glasbene Aleksander Oražem in učitelj harmonike Josip Hotko, je ocenjevala težavnost, interpretacijo, muzikalnost in tehnično izvedbo izbranih skladb. Vsak tekmovalec je zaigral tri skladbe, od katerih sta dve morali biti narodni. Kot je povedal idejni oče tekmovanja, Andrej Ambrožič, je namen festivala tudi ohranjanje narodne glasbe in ljudskega izročila.

Na začetku je eno skladbo zaigral Ciril Skebe, zatem so se zvrstili mojstri harmonike, katerih vrstni red nastopa so izžrebali, med tekmovalnim delom in podelitvijo pa sta nastopili talentirani domačinki Neja in Lenča Debeljak. Najvišjo ocene strokovne komisije je dobila Neja Debeljak, ki je tako drugo leto zapored osvojila dvojni naslov. Obiskovalci festivala namreč izbirajo najbolj simpatičnega izvajalca, kjer je Neja znova prepričljivo zmagala, drugi je bil po mnenju strokovne komisije Žan Stres, ki je bil razglašen tudi za najbolj obetavnega izvajalca, tretji pa Primož Ogrinec. Vsi nastopajoči so prejeli spominske plakete, dvojna zmagovalka pa še kipec, ki ga je izdelala Ana Češarek iz Dolenje vasi in denarno nagrado v vrednosti100 evrov.

S festivalom je bila zadovoljna tudi predsednica TD Grmada Mara Okorn, ki pravi, da si sicer želijo še več tekmovalcev, hkrati pa dodaja, da ostajajo zvesti začrtani poti, ki temelji na kvaliteti, saj se le tako lahko z leti festival razvije v enega večjih tovrstnih dogodkov v Sloveniji. Takšnega mnenja je bil tudi član žirije Josip Hotko, ki je izrazil željo, da bi z leti uvedli starostne kategorije in dodal, da je iz leta v leto viden napredek tekmovalcev in profesionalen pristop organizatorja.

ZVOK
Neja Debeljak: Zmage se je zelo razveselila
Josip Hotko: O žiriji in kriterijih tekmovanja
Andrej Ambrožič: Idejni vodja festivala

Komentiraj