Ribnica

Katarina in Jan na filmsko obarvanem večeru na Škrabčevi domačiji

Katarina Čas, Jan Cvitkovič in Nina Orel na Škrabčevi domačiji
Katarina Čas, Jan Cvitkovič in Nina Orel na Škrabčevi domačiji

Hrovača – Na filmsko obarvanem večeru na Škrabčevi domačiji, ki se je odvijal v četrtek, 10.aprila 2014, je Nina Orel gostila dva človeka, ki sta se za film odločila po naključju, danes pa sta v svojem poslu zelo uspešna: Katarino Čas in Jana Cvitkoviča.

Katarina Čas, Jan Cvitkovič in Nina Orel na Škrabčevi domačiji

Katarina Čas, Jan Cvitkovič in Nina Orel na Škrabčevi domačiji

Oba sta se v filmskem svetu znašla po naključju. On arheolog, ona ekonomistka, oba naturščika, obenem pa morda najbolj prepoznavna sodobna slovenska filmska ustvarjalca v tujini. Igralko in televizijsko voditeljico Katarino Čas ter scenarista, režiserja in igralca Jana Cvitkoviča je v skednju Škrabčeve domačije gostila Nina Orel.

Jan Cvitkovič: Hočem narediti komedijo, ki bo smešna

Jana Cvitkoviča smo morda prvič opazili v uspešnici V leru iz leta 1999, za katero sta z režiserjem Janezom Burgerjem spisala scenarij in priredila tudi igralsko avdicijo. “Na avdicijo ni prišel noben profesionalni igralec, saj naju nihče ni jemal resno,” je o neslavnih začetkih povedal Jan. “Ko so šle avdicije h koncu, se je Janez obrnil k meni, me gledal in rekel, ti, ti boš odigral glavno vlogo. In tako sem opravil lastno avdicijo.”

otem se je v film zaljubil in leta 2001 za režijski prvenec Kruh in mleko prejel leva prihodnosti na beneškem filmskem festivalu. Sledilo je še nekaj kratkih filmov ter celovečerca Odgrobadogroba in Archeo, za katerega pravi, da je tisto, kar si je od filma želel in kar si je v življenju želel narediti. “Beneški lev je sicer lep spomin, a je to že tako daleč nazaj, da mi to skoraj nič ne pomeni,” je bil iskren.

Zdaj se posveča komediji, ki bo opisovala življenje v ljubljanski Šiški. Filmu bo naslov Šiška Deluxe, prva klapa bo padla maja. “Hočem narediti komedijo, ki bo smešna. Hočem, da se ljudje režijo, da se jaz režim, da se vsi režimo.” [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

“Nikoli mi ni prijetno, ko se gledam na ekranu”

Katarina Čas, svetlolaska, ki nikakor ne kaže 37 let, je na oder prvič stopila kot mala plesalka izraznega plesa – v vlogi grahka. Na televiziji se je prvič pojavila leta 1988 v reklami za Cockto, leto zatem pa že zaigrala v mladinskem filmu Peklenski načrt. Po nekaj letih zatišja se je uveljavila kot televizijska voditeljica in v zadnjem času tudi kot filmska igralka, za katero je cel svet izvedel zaradi vloge Volk z Wall Streeta režiserja Martina Scorseseja.

“Nikoli mi ni prijetno, ko se gledam na ekranu,” je takoj po ogledu kolaža njenih vlog dejala Katarina, ki zase pravi, da je zelo sramežljiva. “Ko gledam Volka, vidim Chantalle, ko pride seksi iz kopalnice, ne sebe,” zatrdi in se takoj zatem pošali, da je njenemu fantu, voditelju Ladu Bizovičarju, kdaj kar malo žal, da ga doma ne odigra večkrat. Prizora, namreč.

Kako pa se Slovenci odzivamo na goloto v filmu? “Smešno mi je, da sem videla že precej slovenskih filmov z veliko bolj hard core prizori, mislim, da je moja gola scena v Volku res nedolžna. Pridem iz kopalnice in to je to, res, nič takega.”

Presenečenji za gosta večera: cimer iz dijaških dni in sovoditeljica

Obema gostoma je povezovalka pogovora Nina Orel pripravila tudi presenečenji v obliki skritih gostov. Jana je Nina najprej šokirala z prebiranjem njegove srednješolske poezije, nato pa je skozi vrata stopil njegov cimer iz dijaškega doma v Idriji, Leon Oblak. Ta je o Janu razkril, da je bil že od nekdaj poln talentov in mu namignil, da jih premalo izkorišča.

Katarino je presenetila nekdanja sovoditeljica oddaje Atlantis Oriana Girotto, s katero sta obujali spomine na snemanje oddaj, pa tudi na počitnice na morju. “Katarina je vedno vedela, kaj želi v življenju doseči,” se je spominjala Oriana. “Bila je luštna, bila je pametna, skrbelo jo je samo to, da je nihče ne bo jemal resno, ker je blond.”

Vir: siol.net, Foto: Matej Leskovšek. Video: Luka Petrič

Komentiraj