Ribnica

38. Ribniški sejem 2013 – poklon tradiciji in podjetnosti

Otroška Žlica velikanka (1.9.2013)
Otroška Žlica velikanka, s katero so se predstavili tudi v povorki. Foto: Simona Fajfar

Ribnica – “Ribnica ima nekaj, kar mnogi nimajo. Ima identiteto, tradicijo in zelo jasno zgodbo,” je ob odprtju 38. Ribniškega semnja dejal slavnostni govornik Marjan Hribar, generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo.

Otroška Žlica velikanka (1.9.2013)

Otroška Žlica velikanka, s katero so se predstavili tudi v povorki. Foto: Simona Fajfar

V Ribnici se je s sprevodom začel 38. Ribniški semenj, na katerem se predstavlja 40 razstavljavcev tradicionalne obrti. “Dogajanje na semnju je živahno, veliko je obiskovalcev, razstavljavcev ter prodajalcev. Na letošnjem semnju je več kot 500 stojnic, služi pa nam tudi vreme,” je dogajanje na semnju opisal Jože Zakrajšek, predsednik Turističnega društva Ribnica.

Semenj se je tudi letos začel s sprevodom, v katerem so se poleg krošnjarjev predstavila številna društva iz ribniške doline. Posebnosti letošnjega sprevoda sta bili žlica in reta velikanka. Zadnjo so na glavni trg prinesli znani Ribničani: televizijska voditeljica Nuša Lesar, voditeljica in novinarka Erika Žnidaršič ter rokometaša Tomaž Tomšič in Beno Lapajne, tudi udeleženca olimpijskih iger v Sydneyju.

“Ni bojazni, da bi ribniška domača obrt propadla”

“Glede na videno lahko trdim, da je izdelovanje v porastu in da so to brezčasni izdelki, tako da jih bomo lahko videli še naprej. Vendar pa bomo Ribničani tudi v bodoče promovirali suho robo. Otroci se morajo od samega začetka učiti, da prevzemajo obrt, da ta ne zamre. Imamo pa tudi rokodelski center, kjer se ljudje izobražujejo v obliki nacionalne poklicne kvalifikacije, tako da ni bojazni, da bi ribniška domača obrt propadla,”

je dejal ribniški župan Jože Levstek in dodal, da so tudi letos povabili ugledne goste iz tujine.

Letos imamo goste iz Celovca, pa iz pobratene italijanske občine Arcevia. Povabili smo tudi goste iz Slovaške in Srbije, a se slednji semnja žal niso udeležili. Upajmo, da bo že drugo leto drugače,” je še dejal Levstek.

Veliko domačih, a (pre)malo tujih obiskovalcev

“Ribniški semenj je ena najbolj znanih slovenskih tradicionalnih prireditev. Vsako leto jo obišče veliko številko obiskovalcev. Treba je samo še pripeljati več tujih obiskovalcev in izboljšati marketing,”

je dejal Marjan Hribar, generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo. Hribar je še dejal, da bi Ribnici lahko pomagali organizatorji turističnih potovanj z vključitvijo Ribniškega semnja v njihov program.

Pester izbor spremljevalnih dogodkov

Poleg tradicionalnih ribniških obrti na sejmu poudarjajo tudi na druge domače in umetnostne obrti. Letos je potekaal že 14. rokodelski festival v Gradu, kjer so se predstavili izdelovalci domače in umetnostne obrti – od kovača, čipkaric do zeliščarjev in pletilj, ki imajo certifikat Art&Craft Slovenija. Tokrat se je predstavilo več kot 50 najžlahtnejših predstavnikov domačih in umetnih obrti.

Sicer pa je sejem – tako kot se za sejem spodobi – raznolik po ponudbi, saj je v resnici mogoče kupiti vse, od igle do traktorja. Poleg tega je bogato tudi drugo sejemsko dogajanje, saj so izpeljali že četrte suhorobarske igre, tretjič zapovrstjo pa bodo izbrali kraljico suhe robe. Obiskovalci pa si lahko dan v Ribnici popestrijo z ogledom vrste kulturnih in zabavnih dogodkov, od razstav, plezanja po cerkvenem zvoniku do koncertov, saj je semanji dan vrhunec večdnevnega dogajanja. [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Vir: rtvslo.si, Kristjan Kozina in delo.si, Simona Fajfar

1 komentar

  • ja res je bilo lepo…. jit za ta dan ven iz ribnice in uživati v miru… nobenega kaosa s parkiranjem, nobene slabe volje zaradi vpirja in bruhanja v nočnih in zgodnjih jutranjih urah… ko bi še urbanova noč tako minila… pa ni…

Komentiraj