Pisma bralcev

Cerkev v Goriči vasi je nekaj posebnega

Cerkev v Goriči vasi

Cerkev v Goriči vasi

Goriča vas – Marsikdo je ob naslovu pomislil na duhovno zatočišče ali kulturno dediščino, pa vendar bomo pisali o naravnih vrednotah v tej cerkvi. Na kratko vam bomo predstavili majhne – ponoči letajoče živalce – netopirje.

Ti nikakor niso škodljive živali, še več! Koristijo nam s tem, da odstranjujejo komarje, muhe, prenašalce bolezni sadnih dreves iz vrst nočnih metuljev in še kaj. In naj takoj razjasnimo nekaj mitov o teh živalih: v Sloveniji in Evropi ne pijejo krvi, se ne zapletajo v lase (nikjer na svetu), steklino prenašajo samo v Ameriki in niso ptiči niti miši.

Letošnje leto je bilo razglašeno za Leto netopirja 2012, zato je za počastitev tega leta Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev izbralo Goričo vas, kjer bo v okviru letošnje Mednarodne noči netopirjev skupaj z lokalno skupnostjo izvedlo čistilno akcijo cerkvenega zvonika in priredilo javno predavanje.

V občini Ribnica je bilo do sedaj zabeleženih le 14 izmed 28 v Sloveniji živečih vrst netopirjev, vendar bi z raziskavami hitro povečali to število. V občini je bila najpogosteje zabeležena vrsta mali podkovnjak (Rhinolophus hipposideros), sledi pa mu mali netopir (Pipistrellus pipistrellus), ki pogosteje leta ob robu gozda, na jasah, ob gozdnih cestah. V ribniških gozdovih namreč živijo čisto druge vrste netopirjev kot v naseljih.

[oglas tip=”160×600″ p=”D”]Netopirji in medved? Skupno jim je to, da so dlakavi in mladiči sesajo materino mleko, zato spadajo v skupino sesalcev. Prav tako kotijo samo enkrat letno, netopirji praviloma samo enega mladiča. Nekateri netopirji, sicer redki, so živeli dlje kot 30 let. Zaradi počasnega načina razmnoževanja in uničevanje njihovih habitatov (življenjskih okolji) ter ubijanja, pogosto tudi zaradi nepriljubljenosti med ljudmi, so netopirji ogroženi. Tako so vsi slovenski netopirji zavarovani in je zakonsko prepovedano namerno ubijanje živali, prav tako tudi uničevanje njihovih zatočišč, ki jih lahko najdemo npr. na podstrešjih, za opaži, v jamah.

Netopirji so fascinantne živali, saj so edini sesalci, ki znajo aktivno leteti. Svojega plena v temi ne iščejo z očmi, temveč s t.i. eholokacijo, tj. poslušanjem odmevov svojih ultrazvočnih klicev (podobnost s policijskim radarjem). Preko leta je za netopirje značilno menjavanje življenjskih zatočišč. Celo zimo prespijo skrito v jamah, kleteh, rudnikih, drugih špranjah. V občini Ribnica so bili na prezimovanju najdeni npr. v Finkovi, Francetovi in Mivčji jami, sami pa mogoče poznate še kako drugo jamo z netopirji v okolici svojega doma.

V toplem delu leta se veliko vrst preseli v bližino človekovih bivališč. Gruče netopirk poleti za kotenje izbirajo mirne podstrehe in zvonike cerkva, tudi podstrehe hiš in skednjev, opaže pod streho vaše hiše ali pa visijo kar za odprtimi polkni.

Poleti je nepozabna predstava, ki jo uprizori med 200-850 navadnih netopirjev (Myotis myotis), ko izletavajo iz zvonika cerkve v Goriči vasi po hrošče na okoliške travnike in njive, iz cerkvene podstrehe se jim na nočnem lovu pridruži še desetina malih podkovnjakov in posamezni veliki podkovnjaki. Ta cerkev je najpomembnejše – pravzaprav edino nam poznano kotišče te vrste na Ribiško-Kočevskem. Zato je stavba vključena v program državnega spremljanja stanja (monitoringa) netopirjev. V isti program sta vključeni še cerkvi sv. Frančiška Ksaverja v Sajevcu, kjer poleti živi med 70 in 100 odraslih malih podkovnjakov, in cerkev Povišanje svetega Križa v Jurjevici, kjer je bilo v letu 2008 še nad 40 malih podkov n j a – kov in približno deset vejicatih netopirji (M. emarginatus). Streha slednje je bila lansko poletje (2011) zamenjana ravno v času prvih skotov in ob kasnejšem pregledu cerkve netopirjev ni bilo.

Samo upamo lahko, da so ohranjene preletne odprtine in so se netopirji letos vrnili. Netopirji so pogosto v nevarnosti zaradi človeške nevednosti. Pustimo jim, da sobivajo z nami. Pustimo jim odprt dostopa do podstrešij, ki jih ne uporabljamo. Obnavljajmo podstrešja s kotišči netopirjev v hladnem delu leta, ko netopirjev na podstrehah ni, jame s prezimovališči netopirjev pa raje obiskujmo v poletnem času. Opaž pod streho hiše naj ostane dom za netopirje. Raje ko da preganjamo netopirje, najdimo vsako leto nekaj minut in počistimo za njimi, njihovo gvano nam bo služilo kot kvalitetno gnojilo za rastline na vrtu ali okenskih policah. Za konec naj vas povabimo še na spoznavanje ribniških netopirjev v živo. Pridružite se nam v soboto, 1. septembra ob 15. uri v Goriči vasi, na čistilni akciji zvonika, ali pa ob 19. uri na večernem predavanju in opazovanju ter poslušanju netopirjev. Več o dogodku na http://www.sdpvn-drustvo. si/aktualno.html.

Lepo vabljeni!

Zapisala in fotografirala: Monika Podgorelec,
Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev

Komentiraj