Loški Potok

Po Starem in Novem Kotu v občini Loški Potok se sprehajajo medvedi

medved

medved - slika je simbolna

Loški Potok – V Novem Kotu, obmejni vasici v občini Loški Potok, je trideset duš, koliko jih tam v vasi stalno živi. To poletje pa so dobesedno ujeti v past medvedjih družin, ki lačne tavajo čez drn in strn.

Ob koncu prejšnjega tedna jih je vaški mož Anton Cimprič okoli pol desete ure zvečer v petih minutah videl in naštel kar sedem. Lučaj od Lindičeve hiše, ko se je vračal domov, je na travniku kolovratila medvedka s tremi večjimi mladiči. Ni se prestrašila, šla je svojo pot. Dvajset metrov pred vhodom v svojo hišo pa ga je čakalo novo presenečenje. Medvedka z dvema mladičema se je leno umaknila navzgor.

[oglas tip=”200×200″]Sicer v Novem Kotu vsak dan kolovrati medvedka z enim mladičem ter starejši medved sive barve, domnevno bolan in slep. V sosednim Starem Kotu pa skupaj lomastijo trije večji svetlo rjavi kosmatinci. Torej trinajst medvedov na 40 vaščanov. Do hiše Irene Klepac, upokojene učiteljice, medvedka z dvema mladičema hodi vsak večer, pred enim tednom pa je okoli poldneva deset metrov od vhodnih vrat pri hiši njene sestre Ivanke Volf medved zlomil veje jablane. Takrat so se na dvorišču igrali vnuki. Še sreča je, da za enkrat ni večjih konfliktov z medvedi, in to predvsem zaradi tega, ker se vaščani ne upajo niti na rob gozda, po vasi pa so sila previdni.

Poraščeno območje Novega Kota je zavetje tudi za druge vrste živali. V bližnjem peskokopu se je zbrala družina dvajsetih divjih prašičev. Domnevno naj bi se medvedje v pomanjkanju hrane na to območje zatekali tudi zaradi opazovalnice, ki so jo lovci LD Draga Trava nad vasjo postavili pred leti. Za vabo naj bi jim ponujali hrano. Sicer vaščani naprošajo pristojne, da naj jim pomagajo, drugače se lahko pripeti kakšen neljub dogodek, da bo medved res napadel človeka.

ZVOK
Irena Klepač o medvedih
Irena Klepač o divjih prašičih

Vir: radiokrka.com

3 komentarji

  • Naj pridejo v te kraje živet tisti,ki zagovarjajo tako zakonodajo in so proti odstrelu te kosmate golazni!Lahko je biti pameten, kadar se srečaš z medvedko na 100m, sredi belega dne neposredno v bližini naselja bi se pa vsem krepko tresle hlače,če ne bi bilo od strahu še kaj drugega v njih.

  • ¸Rejci medvedov pa še kar naprej lajnajo svojo zgodbo o nujnopotrebnosti zveri v naši krajih. Zgodba o cesarjevih novih oblačilih.

    Nekdo mora vendar enkrat vstati in zaklicati. “Cesar je nag”

Komentiraj