Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na predstavitev knjige Tito in tovariši

Kdaj: torek, 27. september 2011, ob 19h
Kje: v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici
Info: T: 01/5816-308 M: 041-744-258

 

 

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije

na predstavitev knjige Tito in tovariši
dr. Jožeta Pirjevca.

v torek, 27. septembra 2011, ob 19. uri


O Titu, kot ga razkrivajo najnovejši izsledki, se bo
z avtorjem te obsežne monografije pogovarjal
Tine Logar, urednik knjige, ki je doživela pri
Cankarjevi založbi že svoj drugi ponatis.

Še ena knjiga o Titu?
Še ena knjiga o Titu? Da, če je grajena na novih arhivskih virih in na najnovejših  znanstvenih publikacijah o jugoslovanskem maršalu in njegovi dobi. Te kriterije pričujoča  knjiga izpolnjuje, saj je sad dolgoletnega raziskovanja v mednarodnih in domačih arhivih,  poleg tega pa temelji na poznavanju obširne literature, ki je v zadnjih desetletjih nastala  o Titovi Jugoslaviji. Knjiga izvira iz monografij, ki jih je avtor izdal v prejšnjih desetletjih,  predvsem iz Zgodovine Jugoslavije od leta 1918 do leta 1991, pa tudi iz študije, posvečene  razkolu med Titom in Stalinom v letih 1948–1949. Avtor si je tokrat zastavil nalogo,  osvetliti Titov lik, pa tudi zarisati skupinski portret politične elite, ki je delovala ob njem.  V prvi vrsti velja to za Milovana Đilasa, Edvarda Kardelja in Aleksandra Rankovića, pa  tudi za srbske, hrvaške, slovenske, makedonske in bosanske politike liberalnega ali  konservativnega kova, s pomočjo katerih je Tito oblikoval svojo notranjo in zunanjo  politiko. Pri tem seveda ne gre spregledati vloge, ki so jo v njegovem življenju imele  ženske, predvsem Jovanka Broz.  Ob pripovedi o sodelovanju, razhajanjih in spopadih, ki so   se razpletali med Titom in tovariši, je avtorju postajalo jasno, da s svojo analizo odgovarja  tudi na vprašanje, zakaj je ta elita tako neslavno propadla in zakaj ima zgodba o Titu tudi  svojo temno plat, in to kljub veličini njegovega boja proti Hitlerju, Mussoliniju in pozneje  Stalinu in kljub globalni razsežnosti njegove neuvrščene politike.

Dr. Jože Pirjevec je preživel otroška in mladostna leta v Trstu, kjer se je rodil leta  1940. Rasel je v družini, ki mu je vcepila močno ljubezen do domovine, čeprav se je  po vojni izselila iz Sežane zaradi odklonilnega odnosa do Titovega režima. Po končani  Filozofski fakulteti na Univerzi v Trstu je nadaljeval študij na Sevola Normale  Superiore, kjer je diplomiral iz zgodovine z razpravo o odnosih med slovanskimi in  italijanskimi patrioti v času risorgimenta. Nato je obiskoval Diplomatsko akademijo  na Dunaju in leta 1978 doktoriral na ljubljanski univerzi. Od leta 1971 je poučeval  zgodovino vzhodne Evrope na univerzi v Pisi, nato v Trstu in v Padovi, od leta 2001  pa poučuje sodobno zgodovino na Fakulteti za humanistične študije v Kopru,  sodeluje pa tudi s tamkajšnjim Znanstveno-raziskovalnim inštitutom. Svoje delo je  posvetil problematiki mednarodnih stikov, kar ga je popeljalo v velike znanstvene  centre: Dunaj, München, London, Moskvo, Rim, Pariz, Berlin, Washington, New York,  Boston, Prago, Varšavo, Oslo, Beograd, Zagreb in Ljubljano. To so mu omogočile  prestižne štipendije, od katerih velja omeniti predvsem štipendijo Humboldtove  ustanove (A. v. Humboldt-Stiftung). V zadnjih tridesetih letih je poleg številnih  člankov objavil tudi devet monografij, ki so posvečene predvsem zgodovini  slovenskega in jugoslovanskega prostora v 19. in 20. stoletju. Njegovo delo je bilo  nagrajeno v Italiji in v Sloveniji, kjer mu je komisija Zoisovega sklada leta 2007  podelila naslov »Ambasador znanosti«. Že vrsto let je dopisni član Slovenske  akademije znanosti in umetnosti. Za njegov angažma na družbenem polju pa mu je  leta 2011 Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja podelila  zlato plaketo ZZB NOB Slovenije.

Želite spoznati, kako je grajen leseni skedenj Škrabčeve domačije?
Sprehodite se po spletni strani  www.riko-hise.si in spoznajte vse prednosti lesene gradnje Riko.

Želite doživeti, kako nastajajo Rikovi leseni objekti?
Dve uri pred dogodkom, med 17. in 19. uro, vas z veseljem pričakujemo v podjetju Riko hiše,  kjer vam bomo predstavili proizvodnje faze in lastnosti Riko hiš.

Hrovača 42, 1310 Ribnica, T: +386(0)1 837 26 20, F: +386(0)1 836 99 36
Oglejte si reportaže o dogodkih na Škrabčevi domačiji na
www.rikogroup.com/si/medijsko-sredisce ali pa obiščite FB profil Škrabčeve domačije.

Komentiraj