Koledar dogodkov

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na predstavitev knjige dr. Milana Jazbeca: Martin Krpan – diplomat in vojščak

Kdaj: petek, 12.3.2010 ob  19h
Kje: V skednju Škrabčeve domačije, Hrovača
Info
: T: 01 / 58 16 308, M: 041-744-248

Vabljeni v petek, 12. marca 2010 ob 19. uri
v skedenj Škrabčeve domačije

na predstavitev knjige dr. Milana Jazbeca
Martin Krpan – diplomat in vojščak


Z avtorjem knjige se bo pogovarjal urednik, novinar in pronicljiv komentator aktualnega dogajanja Mitja Meršol. V iskrivem in duhovitem klepetu bosta preko lika Martina Krpana in skozi svetovljansko prizmo osvetljevala korenine Slovenstva.

Martin Krpan je osrednji slovenski literarni in nacionalni junak. Dr. Milan Jazbec ga v svoji knjigi Martin Krpan – diplomat in vojščak na izviren, domiseln in morda tudi presenetljiv način odkriva kot spretnega in nadvse učinkovitega diplomata in vojščaka. S tem dobi tradicionalno pojmovanje Krpana z Vrha pri Sveti Trojici dodatno razsežnost, ki ga postavlja v poseben položaj v primerjavi z večino ljudskih junakov sploh. V tej luči je Krpan oseba, ki sledi svojim ciljem, jih doseže in v odnosu do njih pokaže državniško držo, ki se stika s pogledom antičnih filozofov na državne posle. Krpan izstopa v svoji svobodomiselnosti, individualnosti in s tem, ko misli nase in na svoje domače, ostaja kot pravi diplomat in vojščak vladarju na razpolago.
Dr. Milan Jazbec, diplomat, izredni profesor in pisatelj, je vodja analitske službe na slovenskem zunanjem ministrstvu. Kot prvi slovenski konzul je služboval v Celovcu, pozneje pa tudi v Stockholmu. Ima dolgoletne izkušnje iz gospodarstva, novinarstva in politike. Od decembra 2000 do novembra 2004 je bil državni sekretar na obrambnem ministrstvu, marca 2005 pa je za svoje delo prejel visoko avstrijsko državno odlikovanje Veliki zlati častni znak z zvezdo za zasluge za Republiko Avstrijo.

Škrabčeva domačija, Hrovača 42, 1310 Ribnica
T: 01 / 58 16 308, 041 744 248
E: info@skrabceva-domacija.com

Komentiraj