Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: 40. Ribniški semenj in 16. Rokodelski festival 2015

40. ribniški semenj - plakat
40. ribniški semenj - plakat

Kdaj: nedelja, 6. september 2015 s pričetkom ob 9:15h
Kje: Ribnica
Info: Turistično društvo Ribnica, T: 01/8360-689

40. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva ter
16. Rokodelski festival
nedelja, 6. september 2015 s pričetkom ob 9:15h

Zgibanka 40. Ribniški semenj

Program

Ribniški semenj 2015 - program

Ribniški semenj 2015 – program

Ne prezrite:
sreda, 2. september: odprtje obnovljene dvorane Knjižnice Miklova hiša Ribnica, s koncertom Žige Bižala, ob 19. uri
petek, 4. september: 11. Urbanova noč, na parkirišču pred Inlesom.  Nastopajo: Mambo kings, Rok’n’Band, Loco Rocco
sobota, 5. september: celodnevni veteranski rokometni turnir v Športnem centru Ribnica
nedelja, 6. september: 40. Ribniški semenj

Turistično društvo Ribnica, ki je organizator sejma, bo letos praznovalo 110 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.

Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo Ribnica zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica, JSKD OI Ribnica, ustanove Imago Sloveniae in Rokodelskega centra Ribnica, poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, saj so Grajski večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu, uvod v Ribniške dneve, katerih vrhunec je semenj na prvo septembrsko nedeljo. Lanski uspešni Grajski večerih so poletno dogajanje dvignili še za nekaj stopnic višje – s kakovostno vsebino in z zelo dobrim obiskom, saj je petkove prireditve obiskalo preko 10.000 ljubiteljev izbrane ponudbe. Tako se Grajski večeri, ki jih pripravlja Turistično društvo Ribnica, počasi preoblikujejo v pravi poletni festival.

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob ‘žegnanjih’. Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. »kavmav« (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva. Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi, in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležimo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

Komentiraj