Koledar dogodkov Ribnica

S PD Ribnica v GLINŠČICO na tri ferate in po dolini do BOLJUNCA (Italija)

Razgledna ferata Bruno Biondi (foto Zdenka M.)
Razgledna ferata Bruno Biondi (foto Zdenka M.)

Kdaj: v soboto, 23. aprila 2016.
Kam: v GLINŠČICO na tri ferate in po dolini do BOLJUNCA (Italija)
Info: Roman Petelin, vodnik PZS, 041 325 664

Planinsko društvo Ribnica vas vabi
v GLINŠČICO NA TRI FERATE in po DOLINI DO BOLJUNCA (Italija)
sobota, 23. aprila 2016

Odhod: ob 6. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: vas Jezero (S. Lorenzo, 375 m).

Načrt poti:
I. del: Vas Jezero–ferata Bruno Biondi–ferata Nos–ferata Zimska roža–zgornje razgledišče.
II. del: Spust z zgornjega razgledišča–v kanjon do zaselka Botač (Bottazzo, 185 m)–ter naprej po Stezi prijateljstva, Vii Alpina in Alpe-Adria Trail–do Boljunca (Bagnoli della Rosandra, 64 m). Vmes vzpon do sv. Marije na Pečeh.
Zahtevnosti poti: zavarovane plezale poti/ferate, lahka pot po dolini.
Čas hoje (okvirno): 6 ur.
Potrebna oprema in dokumenti: potrebna je vremenu in razmeram  primerna planinska oprema za hojo in plezanje po ferati (čelada,  plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice za ferate), malica  in pijača, osebni dokument, veljavna planinska izkaznica (plačana  članarina za leto 2016) in varen korak.
Prijave z akontacijo: v torek, 19. aprila, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija 15 EUR se plača ob prijavi.

Opis:
Dolina Glinščica (v italijanščini Val Rosandra) je znan obmorski raj za  športne plezalce, saj v 20 sektorjih najdejo več kot 400 plezalnih smeri,  od najlažjih pa vse tja do VIII. težavnostne stop-nje. Dolina je bila in je  še vedno poligon za trening tržaških plezalcev, med katerimi je bil  najbolj znan Emilio Comici, rojen na začetku 20. stoletja in ustanovitelj  Državne šole plezanja v Glinščici, ki deluje še danes. Splezal je številne  prvenstvene smeri v Zahodnih Julijcih in Dolomitih, svetovni sloves mu  je prinesla smer v Civetti, ki jo je splezal z Giuliem Benedettijem, na  alpinističnem prestolu tedanjega časa pa se je utrdil s prvenstveno  smerjo v Veliki Cini.

I. del: Preplezali bomo tri ferate, najdaljšo med med njimi, ki so jih  tržaški alpinisti nadelali za potrebe učenja gorniškega gibanja po  tovrstnih poteh, se imenuje Bruno Biondi in leži v severnem delu  doline, bolj vzhodno, na zahodni strani, v Čički steni, pa sta smeri  Zimska roža/Rose d’Inverno in Nos/Naso, ki ju bomo prav tako  preplezali.
Ferata B. Biondi je prečno speljana prek celotne stene in je mestoma  komaj nekaj decimetrov oddaljena od tal. Takoj na začetku je  minimalen vzpon, nato pa ferata nekako drži konstantno višino, z  minimalnimi odmiki navzdol in navzgor. Plezamo proti zahodnemu delu stene in občasno, ko ferata izgubi višino, imamo  tudi možnost za predčasen zaključek. Približno na  polovici smeri nas čaka strm vertikalen vzpon z  minimalnimi stopi. Moč v rokah je nujna. V tem delu se  ferata tudi približa vrhu stene oz. zgornjemu robu,  kamor je tudi moč sestopiti. Nato ponovno sledimo  žični vrvi oz. jeklenici proti levi oz. proti zahodu. Ta del  ferate je najvišji, največ oddaljen od tal. Sledi precej  atraktiven vertikalni spust, nato pa skoraj gladka stena,  kjer se gibamo na trenje. Za tem delom smo hitro pri  zahodnem vstopu v smer, ali koncu poti. Za ferato  Bruno Biondi bomo potrebovali pribl. 1 uro in pol. A ne  pozabimo, da je bolje počasneje in varneje. Nato bomo stopili še pod Čičkovo steno. Smerokaz na  skali »Naso« s številko 12 nas usmeri strmo navzgor.  Vstopamo v ferato Nos, kratko, a sladko in močno  »začinjeno«. Najtežji je srednji del, ki je zelo  izpostavljen in zahteva kar nekaj moči v rokah. Zgornji  del je tehnično lažji, zato hitro dosežemo vrh. Vrnemo  se po jeklenici do razpotja in izberemo desno stran, kjer  začnemo sestop po smeri Zimske rože. V primeru  utrujenosti lahko sestopimo tudi po običajni poti. Nato  se bomo vrnili po stezi do zgornjega razgledišča in  našega parkirišča.

II. del: Ko se z zidanega razgledišča sprehodimo po  kanjonu Glinščice, kar ne moremo verjeti, da smo blizu  morja. Strma pobočja, po katerih se prestopajo koze,  kamnita pot, skalnati roglji in 36 metrov visok slap Supet bi bili kaj lahko del gorske pokrajine daleč na  severu. In vendar je skoraj tik pod nami Trst z množico  poslopij in ladjami, ki neslišno drsijo po gladini. Dvanajst kilometrov dolga Glinščica, ki izvira blizu  Klanca pri Kozini, je na poti proti morju izdolbla  slikovito dolino. Ta je bila v rimskih časih in tudi pozneje  pomembna vez med obalo ter notranjostjo dežele,  danes pa je zaradi naravnih in zgodovinskih zanimivosti  priljubljena izletniška točka.

Od zidanega razgledišča se bomo spustili po stezi skozi  nizko rastje ter po makadamski poti, ki poteka po trasi  nekdanje železniške proge Hrpelje-Kozina–Trst. Slabih  dvajset kilometrov dolgo progo so odprli leta 1887,  ukinili pa leta 1959. Stezi Prijateljstva in poti Via Alpina ter Alpe-Adria Trail vse do Botača (185 m), kjer bomo  tudi čisto blizu slovenske meje. Pot bomo nadaljevali s  krajšim vzponom proti cerkvici sv. Marije na Pečeh (iz  16. stoletja), nato pa po grušču navzdol ter po udobni  in lepo označeni poti mimo ostankov rimskega  vodovoda do kraja Boljunec, kjer je divjine konec in se  začne »civilizacija«, z njo pa tudi informacijski center naravnega rezervata.
Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Vodja pohoda: Roman Petelin, vodnik PZS, informacije: 041 325 664.

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj