Koledar dogodkov

S PD Ribnica na PLANINO JAVORCA (571 m), k SPOMINSKI CERKVICI SV. DUHA in k TOLMINSKIM KORITOM

Kam: na PLANINO JAVORCA (571 m), k SPOMINSKI CERKVICI SV. DUHA in k TOLMINSKIM KORITOM
Kdaj: sobota, 21. november 2009 ob 5h
Kontakt: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041/ 415 308)

 

 


S PD Ribnica na PLANINO JAVORCA (571 m), k SPOMINSKI CERKVICI SV. DUHA in k TOLMINSKIM KORITOM

Kdaj: v soboto, 21. novembra 2009.
Odhod: ob 5. uri z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Zatolmin, 258 m.
Zahtevnost poti: LAHKA pot.
Načrt poti: Zatolmin (258 m) – pl. Javorca (571 m) – Zatolmin (258 m).
Ob povratku si bomo ogledali še Tolminska korita ter vhod v Zadlaško oz. Dantejevo jamo.
čas hoje (okvirno): 5 ur.

Opis:
Tolmin je največji kraj v Zgornjem Posočju in središče pokrajine, ki se po njem imenuje Tolminsko. Ta je bila poseljena že v prazgodovini, kraj pa se prvič omenja v 11. stoletju. Ob koncu naslednjega stoletja so oglejski patriarhi na vrhu Kozlovega roba postavili grad, ki je imel štiri vogalne obrambne stolpe. V letih 1348 in 1511 ga je močno poškodoval potres, sredi 16. stoletja je vanj udarila strela in je pogorel, v 17. stoletju pa so ga opustili. Tolminsko je znano tudi po kmečkih uporih.

Cerkev Svetega Duha
na Javorci je spominska cerkev iz prve svetovne vojne, ki se nahaja na Javorci (571 m) nad planino Polog in je okrog 8 km oddaljena od vasi Zatolmin. Na Javorci se poleg cerkvice nahaja le še Blekova domačija, ki je bila po potresu v Posočju leta 1998 obnovljena, vendar danes ni naseljena. Cerkev svetega Duha je bila zgrajena med 1. marcem in 1. novembrom leta 1916, v času bojev na Soški fronti. Zasnoval jo je dunajski arhitekt, tedaj nadporočnik Remigius Geyling, vodja del je bil poročnik madžarskega rodu Géza Jablonszky, zgradili pa so jo vojaki 3. gorske brigade avstro-ogrske vojske. Dolgo in v tajnosti so zanjo izbirali položaj, ki bi bil neopazen za sovražnika in enako oddaljen – približno dva kilometra in pol – od njihovih bojnih položajev na bližnjih slemenih Slemena, Matnika, Batognice, Vodil vrha, Mrzlega vrha, Rdečega roba in Vrha nad Peski, kjer jih je kosila smrt. Da bi imeli enako daleč do utehe. Cerkev je zgrajena pretežno iz lesa: oltar, strop, podporni stebri in stene trdih hrastovih plošč, v katere so vžgana imena padlih vojakov (skupaj preko 2500 imen) – Avstrijcev, Madžarov, čehov, Srbov, Bošnjakov, Hrvatov, Ukrajincev, Poljakov, Romunov, Slovakov, Slovencev, Italijanov…. Ob vhodnih vratih je napis Ultra cineres hostium ira non superest (Sovraštvo naj ne sega prek pepela umrlih). Z razgledne terase ob cerkvi se razgrinja čudovit razgled na veličastni Rdeči rob, očarljivo verigo tolminsko-bohinjskih gora ter zaobjame valovito mehkobo okoliških hribov.

Tolminska korita so najpomembnejša naravna znamenitost v občini ter najnižja in najbolj južna vstopna točka v Triglavski narodni park. V soteski ob Tolminki in Zadlaščici so že pred več kot pol stoletja izklesali poti, ki nas v zavetju skalnatih sten pripeljejo do številnih zanimivosti. Tu je eden redkih termalnih izvirov v Julijskih Alpah, nekaj deset metrov nad nami se pne Hudičev most, čez katerega gre cesta do vasi čadrg. Zelo slikovita je tudi Medvedova glava – velika skala, ki se je zagozdila med stene kanjona Zadlaščice in ustvarila naravni most. Ko se vzpnemo do ceste, lahko zavijemo navkreber do Zadlaške jame. Ta je znana tudi po imenom Dantejeva jama, saj naj bi jo nekoč obiskal pesnik Dante Alighieri in v njej dobil navdih za opis Pekla v pesnitvi Božanska komedija.
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, zložljive pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS), osebni dokument.
Prijave z akontacijo: v torek, 17. novembra ob 18. uri v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.

Akontacija (prevoz in vstopnina): 25 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (informacije: 041/ 415 308).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj