Koledar dogodkov

S PD Ribnica na 22. tradicionalni zimski pohod v Jelenov Žleb (980 m)

Spomenik pri Jelenovem Žlebu
Spomenik pri Jelenovem Žlebu

Kam: na 22. tradicionalni zimski pohod v Jelenov Žleb
Kdaj:
sobota, 28. 3. 2015, ob 7:30 z zbornim mestom v Rakitnici (pri nakladališču lesa)
Info:
Janez Centa (031-844-910), Gregor Češarek (031-538-005)

PD RIBNICA VABI na
22. TRADICIONALNI ZIMSKI POHOD V JELENOV ŽLEB
~ sobota, 28. marec 2015 ~

ob 13:00 Slovesnost v počastitev zmage v Jelenovem Žlebu,
Športni center Ribnica in predstavitev SV Bojevnik 21.stoletja

Spomenik pri Jelenovem Žlebu

Spomenik pri Jelenovem Žlebu

Planinsko društvo Ribnica vabi vse planince, ljubitelje narave in ostale na 22. tradicionalni zimski pohod v Jelenov Žleb ob 72. obletnici zmagovitega boja Cankarjeve, Gubčeve, Šercerjeve in Tomšičeve brigade nad italijanskim bataljonom divizije Macceratta (26. 3. 1943).

Tradicionalni pohod bo v soboto, 28. marca 2015 z zbornim mestom ob 7.30 v Rakitnici.

Zemljevid pohoda

Pohod bo potekal po Rudeževi poti oz. po Poti pomnjenja in spominov iz Rakitnice po grebenu Velike gore, ki z ene strani oklepa Ribniško dolino. Načrt pohoda: Rakitnica (500 m) – Črni vrh (gozdarska koča) – Gozdarska koča Korita – Brezno v Jelenovem Žlebu – nazaj po isti poti oziroma preko vrhov (Turn, Rezinski vrh, Bele stene = Okamneli svatje).

Hoje je za 6 ur, pot je lahka, potrebna pa je primerna planinska oprema, dobra planinska obutev, pohodne palice in varen korak.

Za varnost in dobro počutje bodo skrbeli: Janez Centa – vodja pohoda, in ostali vodniki PZS iz PD Ribnica in sosednjih PD.

Planinsko društvo Ribnica za določeno število pohodov podeljuje lepo spominsko značko.

Dodatne informacije: Janez Centa (031-844-910) in Gregor Češarek, 031/ 538 005.

Pohod organiziramo v sodelovanju s soorganizatorji prireditve in slovesnosti – Slovensko vojsko, Občino Ribnica, Združenjem borcev za vrednote NOV Ribnica in Odborom za izvedbo svečanosti ob obletnici bitke.

Kam: V JELENOV ŽLEB (980 m) – na 22. tradicionalni zimski pohod ob 72. obletnici zmagovitega boja Cankarjeve, Gubčeve, Šercerjeve in Tomšičeve brigade nad italijanskim bataljonom divizije Macceratta (26. 3. 1943).
Kdaj: sobota, 28. 3. 2015 ob 7:30h
Zborno mesto: ob 7.30 v Rakitnici (pri nakladališču lesa)
Načrt pohoda: Pohod bo potekal po Rudeževi poti oz. po Poti pomnjenja in spominov iz Rakitnice po grebenu Velike gore, ki z ene strani oklepa Ribniško dolino. Naprej mimo Črnega vrha in gozdarske koče Korita do Brezna v Jelenovem Žlebu ter do Jelenovega Žleba (višina 980 m). Povratek po isti poti ali po Ribniški planinski poti preko Turna (1254 m), Rezinskega vrha (1235 m) in Belih sten po razglednem obronku gozda.
Zahtevnost poti: LAHKA POT, zimska tura, kondicijsko zahtevna.
Trajanje: 6ur

  • vzpon: 3h
  • sestop: 3 ure, če po enaki poti nazaj (varianta preko Turna in Rezinskega vrha: 4 ure)

Vodja pohoda: Janez Centa (031-844-910)
Oprema: Potrebna je primerna planinska oprema, malica in pijača, dobra planinska obutev, pohodne palice in varen korak, ne pozabite pa tudi na evidenčni kartonček.

BITKA PRI JELENOVEM ŽLEBU

Po napadu na Ribnico so se Cankarjeva, Gubčeva, Tomšičeva in Šercerjeva brigada umaknile v območje Velike gore, da bi se v širnih gozdovih spočili in pripravili za nove napore. Ker so bili precej otovorjeni, s seboj so nosili ranjence, se niso prebijali po stranskih strmih poteh in vlakah, ampak kar po Rudeževi cesti. Na območju Velike gore sta se prav takrat nahajala 2 bataljona Italijanske divizije Maccerata, ki naj bi partizane pričakala v zasedi. Ker niso natančno vedeli, kje se bodo partizani umikali, sta slepo patruljirala po območju Velike gore.
Pod vrhom Male Bele stene sta se obe vojski nepričakovano srečali in vnel se je hud boj. Partizani so na težko prehodnem terenu za malenkost prehiteli Italijane in zavzeli vrh nad cesto, odkoder so obvladovali okolico. Italijane so obkolili s treh strani, prosta je bila le južna, proti Glažuti, kamor so se začeli umikati.
Teren je izredno strm, mestoma prepaden, pod cesto pa je tudi veliko brezno, kamor so v paniki skakali, da bi ubežali kroglam.
V slabih dveh urah je bil boj končan.
O sami bitki, njenem poteku, razporeditvi in gibanju enot ter ostale podrobnosti bomo več izvedeli na samem mestu dogajanja, kjer nam bodo udeleženci bitke in vojaški strokovnjaki to natančno razložili in pokazali.

Bitka pri Jelenovem Žlebu je pomembna predvsem zato, ker je to ena največjih vojaških zmag, kjer sta si stali nasproti enakovredni vojaški sili, o zmagi pa je odločil pogum, visoka morala, volja in spretnost poveljnikov.

Napotki udeležencem

Spominski pohod v Jelenov Žleb je prava zimska tura, zato naj bo naša oprema temu primerna. Dobra obutev, nepremočljiva, z dobrim profilom, pohodne palice.

Obleka naj bo dovolj topla. Namesto debelih zimskih oblačil priporočamo slojni (čebulni) način oblačenja. To pomeni več slojev tanjših oblačil in na koncu še vetrovka za zaščito pred zunanjimi vplivi (mraz…). Ker se med hojo segrejemo, odlagamo vmesna oblačila, da ne ‘zakuhamo’, ob postankih, sestopu in spremembi vremena pa se zopet oblečemo.

Upoštevajte navodila vodstva pohoda. Skrbeli bomo za primeren tempo hoje, opozarjali na posebnosti, nevarnosti in skrbeli za pravo smer. Ne oddaljujte se iz kolone, ker je kraški, skalnat teren poln razpok, brezen in ostalih nevarnosti. Tudi bližnjic ne uporabljajte, ker je vršni del visoka planota, drevesa so si podobna, poti so podobne, razgleda ni, orientacija je skoraj nemogoča in hitro ne vemo več, kje smo in kam naj gremo. Tu so se izgubili že domačini, dobri poznavalci, ki so potem prišli do ljudi v popolnoma napačno vas.

Skušajmo hoditi tiho, v naravi smo samo gostje. Tudi kričanje in nepotrebno vriskanje je neke vrste onesnaževanje okolja. Ne vznemirjajmo in plašimo živali, če jih bomo kje videli. Drugače pa široko odprimo oči in si oglejmo okolico, predvsem sledi ob poti. Narava je široko odprta knjiga za tistega, ki jo zna brati.

Komentiraj