Koledar dogodkov Ribnica

Pustni sprevod v Ribnici 2012 in razstava: 20 let Pustnega društva Goriča vas

Pustni sprevod v Ribnici 2012
sobota, 18. februar 2012 ob 14. uri in 12 minut
razstava: 20 let Pustnega društva Goriča vas
na ogled do pepelnične srede, 22. februarja 2012
v Rokodelskem centru Ribnica

Burovž - značilna ribniška pustna maska

Burovž

Kdaj: v soboto, 18. februarja 2012, ob 14. uri in 12 minut
Kje: po osrednjem Škrabčevem trgu in Urbanovi ulici v Ribnici
Info: Cveto Marinšek (041 527 595) oz. www.turisticno-drustvo-ribnica.net

Pustno društvo Goriča vas
organizira v sodelovanju
z Občino Ribnica in Turističnim društvom Ribnica

Pustni sprevod v Ribnici 2012
sobota, 18. februar 2012 ob 14. uri in 12 minut

in

razstava: 20 let Pustnega društva Goriča vas
na ogled do pepelnične srede,  22. februarja 2012
v Rokodelskem centru Ribnica

Na pustno soboto postane Ribnica pravo karnevalsko mesto. Že desetletja se v skladu z običajem prebivalci in obiskovalci od blizu in daleč zberejo na najbolj množičnem pustovanju od Barja do Kolpe, ki poteka po osrednjem Škrabčevem trgu in Urbanovi ulici.

Leta 2010 se je po nekajletnem premoru na sobotnem sprevodu pustnih mask po ribniških ulicah sprehodilo več kot 550 pustnih mask, v 28. skupinah. Večina mask je bila iz Ribniške doline, prišle pa so tudi iz drugih občin in iz sosednje Hrvaške. Organizatorji so bili nad obiskom prijetno presenečeni, saj so pričakovali precej manjšo udeležbo.

Lanskega pustnega sprevoda oz. karnevala, kot radi rečejo organizatorji, se je udeležilo več tisoč obiskovalcev. Pustno društvo Goriča vas je znova dokazalo, da se ‘prazniku norcev’ posveti z vso vnemo. Poleg tradicionalnih ribniških pustnih mask, kot so burovž, Ribn’čani, korobači …, so se predstavili še lignji iz Bistrice, lipovški smučkarji, zaporniki iz Guantanama, pranje denarja v SCT-ju, ‘Holivudarji’ s Hrvaške, plesna skupina iz BiH, številčno in kostumsko najbolj bogati Indijanci, ki so uprizorili pravi severnoameriški show, mažoretke, kostumirani Ribniški pihalni orkester, pisana množica raznih pravljičnih bitij iz vrtca in Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica. Videli smo lahko Pahorja in Obamo, vaško veselico, ki jo je pripravila vas Sušje in številne druge domiselne maske. Vse skupaj sta si z glavnega odra ogledala tudi župan Jože Levstek in pustni minister Nace.

„Vsekakor je to dobra promocija, kajti Ribnica ima za seboj dolgoletno tradicijo karnevalov,“ je povedal ribniški župan Jože Levstek, ki je dodal, da si Ribničani želijo tovrstnih prireditev, zato upa, da bodo s pustom v prihodnjih letih nadaljevali v taki ali še večji obliki. Tako se zgodba letos nadaljuje. Glavne strune bodo znova v rokah Pustnega društva Goriča vas, ki se jim je v sodelovanju z Občino Ribnica pridružilo še Turistično društvo Ribnica.

Letos je aktualnih političnih in gospodarskih tem na pretek, tako da si lahko znova obetamo pisano druščino mask, ki jih boste na ribniških ulicah videli v soboto, 18. februarja, ob 14. uri in 12 minut. Dodatne informacije dobite pri Cvetu Marinšku, predsedniku Pustnega društva Goriča vas, na tel. št.: 041 527 595 oz. www.turisticno-drustvo-ribnica.net

Do pepelnične srede si lahko v Rokodelskem centru Ribnica ogledate razstavo ob 20 letnici uspešnega delovanja Pustnega društva Goriča vas. Razstavo so pripravili: Pustno društvo Goriča vas, Rokodelski center Ribnica in Občina Ribnica.

Marko Modrej

Komentiraj