Koledar dogodkov Ribnica

2. GRAJSKI VEČER 2010: Koncert znanih opernih arij in samospevov

Kdaj: v petek, 9. julij 2010 ob 20h
Kje: Na pokritem prireditvenem prostoru v Ribniškem gradu
Info: JSKD, Alenka Pahulje, E: alenka.pahulje@jskd.si, T:01/83-69-893, (VSTOP PROST) 


GRAJSKI VEČERI 2010
Koncert znanih opernih arij in samospevov

9. julij 2010 ob 20h v Ribniškem gradu

TENORIST ALJAŽ VESEL

z gosti

Katarina Kobal, sopran
Klemen Torkar, tenor
Miha Nagode, spremljava na klavirju

KONCERTNI PROGRAM

1. W. A. Mozart, Deh vieni alla finestra

(arija Don Giovannia iz opere Don Giovanni)

2. V. Bellini, Vaga luna che inargenti

3. P. I. Čajkovski, Serenada Don Juana

4. A. Lajovic, Mesec v izbi

5. A. Dvořák, Měsičku na nebi hlubokém

(arija Rusalke iz opere Rusalka)

6. E. Adamič, Planinec

7. K. J. A. Zellner, Ko je ded še fantič bil

(arija Adama iz operete Ptičar)

8. H. Volarič, Oj rožmarin

9. F. Poulenc, Les chemins de l’amour

10. G. Verdi, Questa o quella

(arija Duca di Mantova iz opere Rigoletto)

11. G. Puccini, O mio babbino caro

(arija Laurette iz opere Gianni Schicchi)

12. F. Lehár, O, Vaterland, du machst bei Tag

(arija Danila iz operete Vesela vdova)

13. F. Lehár, Lippen schweigen

(duet Danila in Hanne iz operete Vesela vdova)

14. Z. Prelovec, So še rožce v hartlnu žavovale

15. L. Denza, Funiculi, funicula

16. P. Tosti, Marechiare

17. E. Di Capua, ‘O sole mio

Aljaž Vesel je svoje pevsko izobraževanje začel v razredu prof. Marjana Trčka leta 2008, ko je uspešno opravil sprejemne izpite na Konzervatoriju glasbe in baleta v Ljubljani. V tem času je dosegel kar nekaj odličnih rezultatov na pevskih tekmovanjih. Marca 2009 se je udeležil medanordnega pevskega tekmovanja Brune Špiler v Črni Gori in v konkurenci devetih držav dosegel prvo nagrado tekmovanja (98 točk od 100). Novembra 2009 je v Srbiji, v Rumi, dosegel prvo mesto v svoji kategoriji, občina Ruma pa mu je dodelila posebno priznanje za najboljšega baritonista celotnega mednarodnega pevskega tekmovanja. Februarja letos se je udeležil Regijskega tekmovanja TEMSIG, kjer je v svoji kategoriji prejel zlato plaketo (95,25 točk od 100). Marca 2010 se je ponovno udeležil mednarodnega pevskega tekmovanja v Črni Gori in prejel prvo nagrado (99,33 točk od 100). Dve leti je kot umetniški vodja vodil moški pevski zbor Fantje od fare iz Sodražice. Sodeloval je s Slovenskim komornim zborom, komornim zborom Ave in opernim zborom SNG opera in balet Ljubljana, v katerem sodeluje še danes. Od aprila naprej obiskuje privatne ure solopetja pri profesorici Barbari Nagode in profesorju Scotu Weiru. Svoj študij bo nadaljeval na konzervatoriju za klasično in jazz glasbo v Zürichu (ZÜRICH KONSERVATORIUM KLASSIC UND JAZZ).

Katarina Kobal je z učenjem petja začela pred štirimi leti v razredu prof. Katje Konvalinke na Glasbeni šoli Vič-Rudnik v Ljubljani. Pevsko izobraževanje je nadaljevala pri prof. Barbari Nagode. V letu 2008 je sodelovala v šolskem zboru, ki se je predstavljal s slovensko protestantsko glasbo in nekaj deli italijanske renesanse. V istem letu se je prvič predstavila solistično s čembalom na Muzejski noči. Lani maja se je udeležila mednarodnega tekmovanja »Cogoleto 2009« (Genova), kjer je dobila tretjo nagrado. V juliju 2009 je imela svoj prvi koncert v Mestnem muzeju Ljubljana. V istem letu je uspešno opravila sprejemne izpite na konservatoriju v Zürichu, kjer je letos uspešno zaključila Vorstudium v razredu prof. F.Gindrauxa. Svojo pot nadaljuje na Zürcher hoch Schule der Kunste pri prof. Scotu Weiru.

Klemen Torkar se je pevsko najprej izobraževal v Glasbeni šoli v Tržiču, v razredu Jaka Jeraše in Marje Ashamalla. Šolanje je na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani nadaljeval pri prof. Marjanu Trčku. Pod njegovim mentorstvom je na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov prejel zlato priznanje in nagradni nastop v Slovenski filharmoniji. V tem obdobju je tudi uspešno diplomiral na Fakulteti za družbene vede, smer novinarstvo. V zadnjih gledaliških sezonah je sodeloval v mjuziklih Viže inu griže (Prešernovo gledališče Kranj) in Goslač na strehi (Mestno gledališče Ljubljansko). Od lanske sezone redno sodeluje z opernim zborom SNG Opera in balet Ljubljana, kot solist pa je v vlogi Mirana Svetlina debitiral v opereti Planinska roža (Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah). V letošnji sezoni je sodeloval tudi s Komornim zborom RTV Slovenija. Zaključuje prvi letnik študija solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri doc. Matjažu Robavsu.

V Ljubljani rojeni Miha Nagode je eden najvidnejših slovenskih pianistov mlade generacije, ki na številnih koncertih doma in v tujini nase opozarja že od rane mladosti. Po opravljeni diplomi na ljubljanski Akademiji za glasbo je svoje izobraževanje nadaljeval v tujini v razredu slovitega ruskega pianista in pedagoga Konstantina Bogina, izpopolnjeval pa se je tudi pri številnih drugih svetovno uveljavljenih umetnikih. Je nagrajenec državnega tekmovanja in več mednarodnih tekmovanj. V času študija je igral v skoraj vseh najpomembnejših ciklih, ki so namenjeni študentom, kot so Mladi virtuozi, Ob klavirju, Študentje-profesorji idr. Ima tudi več posnetkov za nacionalni radio in televizijo kot tudi za nekatere lokalne postaje. Sodeluje s številnimi domačimi in tujimi glasbeniki, deluje pa kot profesor klavirja in profesionalni korepetitor. Je tudi ustanovitelj zasebne klavirske šole za otroke in odrasle, imenovane Pianoart.

Organizator: Turistično društvo Ribnica v sodelovanju z Občino Ribnica in JSKD Ribnica

Alenka Pahulje
Koordinatorka območne izpostave
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
Območna  izpostava Ribnica
Škrabčev trg 40
1310 Ribnica
Tel.: 01 83 69 893
Faks: 01 83 69 894
Mob.: 041 370 026

Komentiraj