Izleti Sodražica

Obiščite Maticovo etno hišo v Ravnem Dolu pod Novo Štifto pri Sodražici

Muzej - Maticova etno hiša

Maticova Etnohiša je gospodarsko poslopje, urejeno v muzej. Razdeljena je v tri tematske sklope: 1. Prikaz delovno-bivalnega prostora,  2. izložba orodij in pripomočkov ter 3. družabni prostor za 50 do 60 ljudi.
Opis Maticove etno hiše

Maticova etno hiša je nastajala skoraj devet let. V edinstveni tovrstni  muzej sodraško-ribniške doline je nastala iz skednja, ki je bil potreben temeljite obnove. Ko je dozorela odločitev, da je potrebno objekt, ki je od leta 1928 pa do leta 2000 služil na domačiji kot skedenj in shramba za gospodarska orodja obnoviti, se je bilo potrebno odločiti, v katero smer naj gre obnova. Zavoljo družinskih in družbenih razmer ga ni bilo smiselno obnavljati v dotedanjo funkcijo. Glede na to, da je bilo v hišnem gospodarstvu vse orodje, ki se je desetletja uporabljalo v vsakdanjem delu ohranjeno, smo se odločili, da se objekt obnovi v funkcijo muzeja kmečkega orodja. Na ta način naj bi objekt ohranjal in prikazoval vse, kar kaže v gospodarstvu na preteklost in v okolici izginja v pozabo. Da ne bi bila to le zbirka, ki jo je neki ljubitelj starin postavil zanamcem na ogled, je bilo potrebno dodati še nekaj, kar bo kazalo na preteklost kraja. Po tehtnem premisleku je bilo odločeno, da se v njem prikaže način življenja, ki je bil pred desetletji značilen za te kraje.

Tako ima Maticova etno hiša tri vsebinske sklope:
1. Prikaz delovno-bivalnega prostora, ki je bil značilen za prebivalce te doline v zimskem času, ko so izdelovali izdelke suhe robe.
2. Izložbo orodij in pripomočkov, ki so se uporabljali v kmečkem gospodarstvu.
3. Družabni prostor za 50 do 60 ljudi.

Kmečka hiša (soba) – delavnica
Jeseni po končanem delu na polju, od sv. Mihaela do sv. Jurija, so hišni prostor preuredili v delavnico. Postelje in omare so odmaknili v kote sobe. Osrednji element je bila krušna peč okrog katere so namestili orodja za izdelavo tistih izdelkov, ki so jih izdelovali v konkretnem gospodarstvu.

V delovno-bivalnem prostoru so pokazani tudi vsi pomožni pripomočki, ki jih je družina uporabljala za svoje potrebe (pljuvalnik, nočna posoda, zajec za sezuvanje čevljev,…).

Izložba strojev in gospodarskih pripomočkov
Prikazani so kmečki stroji izpred traktorskega obdobja, vključno s pripomočki za vsakdanje življenje v hiši. Tu je tudi rodbinski kotiček.

Prostor za družabno življenje
Ta se nahaja v pritličju in ima 50 sedežev za obiskovalce. Tu je tudi kuhinjska niša. V posebnem prostoru je šest ležišč na pogradih. Na podestu je razstavni prostor, kjer je trenutno razstava akvarelov z okoliško motiviko. Avtorja sta zakonca iz okolice Litije. V prostoru je tudi možnost uporabe multimedijskih naprav.

Vzpon do cerkve pri Novi Štifti
Od Maticove etno hiše do cerkve pri Novi Štifti je bil v letu 2008 postavljen Križev pot. Speljan je ob stoletni stezi skozi borov gozdiček v katerem se človek ob premišljevanju naužije miru in pridobi življenjsko energijo. Postaje Križevega pota so postavljene na močne energetske točke; zlasti se to občuti na 9. postaji.

Lastnik Maticove etno hiše je tudi čebelar. Spomladi 2010 bo v predelanem čebelnjaku zgrajena komora z mikro klimo kakršna je v čebeljem panju. Balzam za odpravo živčnosti.

Lokacija
Maticova etno hiša se nahaja v vasi Ravni Dol v občini Sodražica, ki leži v južnem delu Slovenije. Od Ljubljane je oddaljena 45 km in od Kočevja 25 km.


Ogledi
Vstopnina za organiziran obisk in ogled je 1,5 eur, za individualne obiske do 10 ljudi pa je cena 2 eur. V ceno je vključeno tudi 0,3 dcl medenega žganja. Za šolarje osnovnih šol je vstopnina 1 eur. Čas ogleda je po predhodnem dogovoru na telefon 031 625 194.

Info
Maticova etno hiša
Ravni Dol 1a
Ravni Dol
1317 Sodražica
Tel: 031 625 194
E: ivan.sega@volja.net

Več pa si lahko preberete na njihovi uradni spletni strani MATICOVA ETNO HIŠA

Komentiraj