Črna kronika Slovenija

Na gozdni poti nad Jesenicami umrl ekstremni kolesar Jure Robič

Nesreča Jureta Robiča se je zgodila na gozdni poti nad Jesenicami. (Foto: POP TV)
Mesto nesreče Jureta Robiča

Jesenice – Danes, 24.9.2010 okoli 14. ure se je nad Jesenicami na kolovozni cesti zgodila prometna nesreča. V njej je umrl 45-letni ekstremni kolesar Jure Robič. Po prvih podatkih sta si kolesar Robič in voznik osebnega vozila iz okolice Jesenic v nepreglednem ovinku pripeljala nasproti in trčila.

Prometna nesreča se je zgodila na Plavškem rovtu nad Jesenicami na makedamski gozdni cesti v smeri Zakamnika oziroma Rožce. Kot so sporočili s PU Kranj, sta kolesar in avtomobilist v nepreglednem ovinku pripeljala nasproti in se nista mogla izogniti trčenju. Okoliščine nesreče sicer še ugotavljajo in bodo znane po vseh izvedenih preiskovalnih ukrepih, je še sporočil tiskovni predstavnik policije Leon Keder. Na kraj nesreče sta prišli tudi dežurna državna tožilka in dežurna preiskovalna sodnica, ki je tudi prevzela ogled kraja prometne nesreče.

Nekdanji član ekipe: Na našo žalost se je zgodilo tisto najhujše

Izjemno pretresen je bil ob tej tragični novici tudi trener slovenske biatlonske reprezentance Uroš Velepec, ki je z Juretom Robičem sodeloval pri njegovih največjih uspehih. “Povsem sem pretresen, šokiran ob tej novici, še posebej zaradi njegovega sinčka Nala. Vsi ekstremni športniki živijo na robu in prav v vsakem trenutku se lahko zgodi tisto najhujše. Vsakokrat, ko smo sodelovali na dirki po Ameriki, smo bili v strahu, kaj vse bi se lahko zgodilo, a smo imeli vedno srečo, da se ni nič zgodilo,” je 24ur.com dejal Velepec in nadaljeval: “Tragična nesreča se je zgodila na Jesenicah, kjer je Jure treniral za prihajajočo dirko po Avstraliji. Vozil je po gozdni poti, po vsej verjetnosti ne prav počasi, nasproti pa mu je pripeljal avto in na našo veliko žalost se je zgodilo tisto najhujše.”

Robič velja za najuspešnejšega slovenskega ekstremnega kolesarja. V svoji karieri je dosegel več kot 100 zmag in več kot 150-krat stal na zmagovalnih stopničkah. Med zadnje in največje uspehe spada tudi pet zmag na Race Across America – RAAM, najtežji športni preizkušnji na svetu, svetovni rekord v cestni vožnji na 24 ur, dve zaporedni zmagi na dirki Le Tour Direct/Ultime, ultramaratonski različici klasičnega Toura, ki jo kolesarji namesto v 21 etapah prevozijo v eni sami, ter tri zaporedne zmage na Dirki okoli Slovenije – DOS.

Poleg športnih dosežkov je bil Jure Robič tudi prejemnik priznanja Športnik leta za posebne dosežke, Slovenec leta za posebne dosežke ter priznanja za fair play in strpnost v športu.

V spomin jeklenemu Juretu

Imel je rekordnih pet zmag na dirki z enega na drugi konec ZDA. Po vseh naporih, neprespanih nočeh in neštetih kletvicah je v cilju vedno zatrjeval, da je bilo to zadnjič. Toda vedno se je vrnil, se v najtežjih trenutkih spomnil na svojega sina Nala in prestal vsako krizo. Tudi zdaj bi se vrnil, čeprav po peti zmagi nikomur ni bil ničesar dolžan. Pred kratkim je že koval načrte, kako se bo RAAM-a 2011 udeležil na ekipni dirki.

Jure Robič se je rodil 10. aprila 1965. Kolesarsko kariero je začel v klubu Lip Bled in jo nadaljeval v novomeški Krki in kranjski Savi ter bil med letoma 1988 in 1994 član državne reprezentance. Kariera cestnega kolesarja je bila zelo uspešna, ni pa bila vrhunska. Ko se je lotil ultramaratonskega kolesarstva, je bilo hitro jasno, da je rojen za to zvrst.

Več kot 100 zmag
Poraza skoraj ni poznal. Na vsaki dirki je telo gnal do popolne izčrpanosti. Sposoben je bil voziti 36 ur brez minute počitka pri povprečni hitrosti 30 km/h. Poleg petih zmag na RAAM-u (zadnjič je to zloglasno dirko dobil letos junija) je dvakrat zapored dobil dirko Le Tour Direct (traso Toura je treba prevoziti v enem kosu) in trikrat zapored Dirko okoli Slovenije. Postavil je tudi svetovni rekord v cestni vožnji na 24 ur. V bogati športni karieri je dosegel več kot 100 zmag in več kot 150-krat stal na zmagovalnem odru.

Vedno je želel največje izzive. Lahko bi dirkal po Evropi, kjer so nagrade dokaj visoke, toda pravi adrenalin je doživljal zlasti na RAAM-u, kjer pa ni nagrad. S tem je le še potrdil svojo veličino – ultramaratonskega kolesarstva se ni loteval zaradi denarja, ampak zato, da je uresničeval svoje sanje. Vedno je bil prijazen sogovornik. Nikoli ne bomo pozabili, kako je tudi med treningom pri 160 pulza sprejel naš klic in opravil intervju. Zadnjič smo se slišali po zmagi na ultrakolesarski dirki okoli Švice Tortour 2010. Uspeh je posvetil bratu Sašu, nekoč odličnemu alpskemu smučarju, ki je umrl nekaj dni prej.

Vir: 24ur.com in rtvslo.si

1 komentar

  • “The Good Die Young While The Bad Die Slow And Outlive Everyone”
    Dobri Umirajo, Slabi Živijo”
    R.I.P. Jure, sožalje družini

Komentiraj